Niektoré návrhy týkajúce sa minimalizácie škôd na životnom prostredí zahŕňajú rozsiahle zalesňovanie. Výsadba miliárd stromov na prvom mieste znie ako výzva pre robotov! Ľudstvo už automatizovalo výrub a urobilo ho masívnym. Medzitým sú vo väčšine prípadov stromy stále vysádzané ručne a jednotlivo. Teraz je čas premýšľať o automatizácii a škálovaní procesov starostlivosti o prírodu.

Estónska spoločnosť Milrem Robotics, známa ako vývojár robotických tankov a multifunkčných pozemných robotických platforiem, otvára nové obzory. Roboti-lesníci Multiscope Forester Planter môžu pojať až 380 sadeníc a vysadiť ich na plochu jedného hektára za 5-6 hodín, v závislosti od typu stromov a typu pôdy. Zariadenia sú navrhnuté tak, aby slúžili na komerčné pozemky, podľa vývojárov však môžu fungovať v oblastiach postihnutých odlesňovaním.

Lidar a GPS poskytujú navigáciu pozemných robotických platforiem. Umiestnenie každej sadenice sa zadáva do databázy, ktorá môže uľahčiť prácu špecializovaných robotov určených na burinu.

Vlastnosti robotov:

● Rýchlosť: až 20 km / h

● Rozmery: 240 x 200 x 115 cm

● Svetlá výška: 40-60 cm

● Maximálny sklon: 60 stupňov, maximálny bočný sklon najviac 30 stupňov.

● Trakcia: 21 kN

● Prevádzková doba s hybridnou elektrárňou (nafta + elektrický generátor): 10 - 12 hodín

● Výdrž batérie: 0,5 h - 1,5 h (olovená batéria alebo LIOn)

● Dosah kontroly (priamy výhľad): až 1,5 km

● Svetlomety: LED vrátane dosahu IR

Spoločnosť Milrem Robotics sa už používa v 9 krajinách. Sortiment spoločnosti zahŕňa 11 systémov a 10 konceptov, existujú verzie robotov s pluhmi a lyžicami na sneh.

Pozemné robotické platformy nie sú jedinou technologickou odpoveďou na odlesňovanie. Situáciu môžu zachrániť drony schopné strieľať do zeme kapsule so semenami stromov a minimálnou sadou živín, ktoré semenu umožnia zakoreniť sa a vypučať.

V roku 2012 zahájila medzinárodná nadácia Worldview International Foundation v Mjanmarsku kampaň na vysadenie asi 1 miliardy mangrovových porastov. Za 7 rokov vysadili dobrovoľníci asi 6 miliónov sadeníc. Je to pôsobivý, ale, bohužiaľ, nedostatočný výsledok. V roku 2019 sa k prípadu pripojila spoločnosť Dendra Systems, ktorej drony vysadili za jeden rok viac ako 4 milióny mangrovových stromov. Podľa vývojárov je dvojica operátorov ovládajúcich skupinu 10 dronov schopná vysadiť až 400 tisíc stromov za jediný deň. To sú neuveriteľné ukazovatele!

Facebook TwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinPinterest Pin It