Ekologické poľnohospodárstvo čelí veľkým výzvam. Dopyt po ekologicky vyrábaných potravinách v posledných rokoch výrazne vzrástol. Poľnohospodárstvo však čoraz viac čelí rastúcim dôsledkom zmeny klímy, ako sú extrémne poveternostné podmienky, ktoré vedú k neúrode ohrozujúcej rast. Zároveň sa zvyšuje tlak na náklady poľnohospodárov v dôsledku konkurencie a environmentálnych požiadaviek. 

Digitálne poľnohospodárstvo - ale ako?

Digitalizácia zasahuje aj do poľnohospodárstva. Poľnohospodárska robotika a inteligentné poľnohospodárstvo sú kľúčovými slovami vývoja, v ktorom sa poľnohospodárstvo musí stať odolnejším voči zmene klímy a vzácna pôda udržateľnejšou, t. j. šetrnejšou k životnému prostrediu a nákladovo efektívnejšou vďaka novým technológiám. Technologický pokrok tiež umožňuje zvýšiť výrobu a produktivitu. Na druhej strane to zvyšuje tlak na náklady, najmä pre poľnohospodárov v malých podnikoch. Chýbajú im finančné zdroje na úspešné hospodárenie v rámci environmentálne kompatibilných materiálových cyklov a v rámci ich pracovného zaťaženia.

Preto sú potrebné riešenia, ktoré výrazne znížia zaťaženie poľnohospodárskych výrobcov a súvisiace náklady bez toho, aby bola ohrozená produktivita, a zároveň poskytnú účinnú ochranu plodín a znížia vplyv na životné prostredie bez toho, aby sa znížili výnosy. Nie je to ľahká úloha.

Komplexný rozvoj poľnohospodárstva

Skupina európskych vývojárov rozširuje poľnohospodárske technológie vytvorením prvej plne automatizovanej poľnej platformy E-TERRY. Umožňuje poľnohospodárom hospodáriť na svojich poliach ekonomicky a ekologicky optimálnym spôsobom prostredníctvom automatizácie. E-TERRY automatizuje procesy, ktoré sa v ekologickom poľnohospodárstve stále vykonávajú ručne. Patrí sem odstraňovanie buriny, hnojenie a zber. E-TERRY ako otvorený hardvérový nosič umožňuje jednoduchú integráciu jednotlivých aktuátorov, senzorov a technológií od rôznych výrobcov, a tým riešenie rôznych úloh v poľnohospodárstve, priemysle a výskume.

Prostredníctvom programu RootCamp Innovation Hub má spoločnosť E-TERRY prístup k dobre vybavenému ekosystému so silnými firemnými a sieťovými partnermi, dostatočnými vzdelávacími zdrojmi a finančnými prostriedkami na vybudovanie obchodného modelu pripraveného na investície.

Vývojári teraz pripravujú založenie spoločnosti v Erfurte, ktorá bude vyrábať štvrtú generáciu modelu E-TERRY. V rámci toho plánuje získať nových technologických partnerov, s ktorými by sa mohol rozšíriť rozsah ich operátorskej platformy. Okrem toho sa má do konca tohto roka začať pilotný projekt v oblasti monitorovania rastlín v spolupráci s výskumným ústavom. Pri takom množstve projektov sa tím nevyhne prvému kolu počiatočného financovania.

 

Facebook TwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinPinterest Pin It