Na čo by Čína mohla použiť svoju novú robotickú loď riadenú umelou inteligenciou? Čína spustila na vodu prvú loď na svete, ktorá sa dokáže sama pohybovať po otvorených vodách pomocou umelej inteligencie. Peking ho oficiálne označil za nástroj námorného výskumu. Niektorí odborníci však tvrdia, že loď by sa mohla používať aj ako vojnová loď. Podľa výrobcu lode, spoločnosti CSSC Huangpu Wenchong Shipping Co, je plavidlo Zhu Hai Yun dlhé približne 88 metrov, široké 13 metrov a hlboké 6 metrov a môže niesť desiatky leteckých, námorných a potápačských dronov vybavených rôznymi monitorovacími zariadeniami.

 Spoločnosť nazýva loď "revolučnou" a "prvou autonómnou loďou na svete riadenou umelou inteligenciou".

Čína by mohla robotickú loď použiť aj na vojenské účely

Najvýznamnejšou výhodou pre Čínu je pravdepodobne zber údajov. Z čisto vedeckého hľadiska by čínske drony mohli prispieť k pomoci pri katastrofách, monitorovaniu životného prostredia a podobne.

Čínska armáda by však mohla dron využívať aj na zhromažďovanie spravodajských informácií v spornom Juhočínskom mori, na ktoré si viaceré krajiny robia územné nároky.

V posledných rokoch Čína čoraz viac presadzuje svoje námorné nároky a ďalej posilňuje svoje vojenské postavenie. Pri rokovaniach s Čínou máme málokedy jasnú predstavu o jej zámeroch. Ako sme však videli pri jej aktivitách v Juhočínskom mori, vedecká činnosť môže byť predzvesťou alebo inak podporovať vojenské ciele.

Technológie, najmä systémy zberu informácií, majú často dvojaké použitie. Údaje, ktoré Čína zhromažďuje prostredníctvom autonómnych systémov, môžu pomôcť pri sledovaní a zisťovaní územia, pomôcť ponorkám Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády (PLA) pri navigácii, posilniť čínske kapacity v oblasti protiponorkového boja (ASW) atď.

Loď bola predstavená v máji, ale očakáva sa, že bude dodaná do konca roka 2022 po dokončení námorných skúšok.

Autonómne systémy by mohli byť "budúcnosťou vojny".

Denník South China Morning Post uviedol, že loď využíva prvý systém umelej inteligencie na svete s názvom Intelligent Mobile Ocean Stereo Observing System, ktorý vyvinulo Guangdong South Marine Science and Technology Laboratory. Loď je diaľkovo ovládaná a podľa výrobcu sa môže pohybovať maximálnou rýchlosťou približne 20 míľ za hodinu. To zodpovedá rýchlosti 32 kilometrov za hodinu.

Riaditeľ laboratória, v ktorom bola robotická loď postavená v roku 2021, uviedol, že loď je novým "morským druhom", ktorý prinesie revolúciu v sledovaní oceánov. Čína je už teraz najväčším staviteľom lodí na svete a mohla by sa stať "námornou veľmocou".

Hoci jeho potenciálne využitie zatiaľ nie je známe, armády na celom svete sa čoraz viac zameriavajú na vývoj bezpilotných lietadiel a autonómnych vozidiel. Vývojár poznamenal, že Čína výrazne investovala do rôznych oblastí, ako sú bezpilotné lietadlá a autonómne vozidlá, aby posilnila pozíciu svojich námorných síl. To bude súčasťou budúcej vojny.

Čína je zďaleka najväčším trhom s robotmi na svete. Je to zrejmé z ročných tržieb aj prevádzkových zásob. Čínska robotická aliancia predstavila svoj druhý plán robotického priemyslu pre 14. päťročný plán. Nový päťročný plán podporuje digitálny rozvoj a inteligentnú modernizáciu Číny a podporuje globálny rozvoj robotiky.

Facebook TwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinPinterest Pin It