Očakáva sa, že celosvetový počet priemyselných robotov sa takmer zoštvornásobí z 1 059 000 kusov v roku 2010 na 3 971 000 kusov v roku 2023. Ceny priemyselných robotov zároveň klesajú: podľa prognózy vývoja cien zverejnenej na webovej stránke Statista stál priemyselný robot v USA ešte v roku 2005 182 000 USD a v roku 2025 bude stáť už len 103 000 USD, teda približne o polovicu menej.

Na úvodný prehľad veľkého trhu priemyselnej robotiky uvádzame desať najvýznamnejších výrobcov priemyselných robotov.

Japonská spoločnosť Fanuc ponúka najväčší sortiment priemyselných robotov na svete, ktoré sa používajú na odstraňovanie otrepov, zváranie, vyberanie a premiestňovanie, paletizáciu, lakovanie, premiestňovanie alebo podávanie do strojov. 

Mesačne sa môže vyrobiť až 9 400 robotov pre priemysel. Spoločnosť tvrdí, že má najmenšieho aj najväčšieho, konkrétne najsilnejšieho robota s dlhým ramenom na svete.

Japonská spoločnosť Yaskawa je tiež jedným z najväčších výrobcov priemyselných robotov s viac ako 400 000 nainštalovanými jednotkami na celom svete. Obrat divízie robotiky je približne 2,3 miliardy eur (fiškálny rok 2021). Ročne sa vyrobí až 48 000 priemyselných robotov. Sú ponúkané pod značkou Motoman. Spoločnosť investuje v Európe a v apríli 2019 postavila v Slovinsku nový závod na výrobu robotov.

ABB Robotics - presnosť zo Švajčiarska

Spoločnosť ABB Robotics so sídlom v Zürichu vo Švajčiarsku je poskytovateľom komplexných služieb v oblasti automatizácie strojov a zariadení. S viac ako 500 000 nainštalovanými robotmi (od marca 2022) je spoločnosť tiež jedným z popredných dodávateľov. ABB sa špecializuje na kĺbové roboty, delta roboty, roboty Scara a lakovacie roboty. Divízia priemyselnej robotiky spoločnosti ABB má obrat takmer 3 miliardy eur.

Kuka, Nemecko.

Dnes si spoločnosť Kuka nárokuje vedúce postavenie na európskom trhu s priemyselnou robotikou a má 25 pobočiek po celom svete, z ktorých väčšina je zameraná na predaj a servis. Široká ponuka oranžových robotov siaha od veľmi kompaktných až po ťažký robot KR 1000 Titan. Vo fiškálnom roku 2021 mohla spoločnosť Kuka oznámiť výrazný nárast tržieb na 3,3 miliardy EUR (2020: 2,6 miliardy EUR).

Spoločnosť Kuka okrem iného ponúka roboty pre zdravotnícku techniku, ale väčšina oranžových priemyselných robotov pracuje v automobilovom priemysle. 

Mitsubishi Electric je japonská spoločnosť so sídlom v Tokiu, ktorá vyrába rôzne elektrické a elektronické výrobky a systémy. Jej ponuka robotov zahŕňa všestranné šesťosové kĺbové roboty s užitočným zaťažením od dvoch do 20 kilogramov a štvorosové roboty Scara s užitočným zaťažením od troch do 70 kilogramov na montážne a paletizačné úlohy.

Denso je tiež japonský dodávateľ automobilového priemyslu Denso Corporation, ktorý patrí medzi 500 najväčších spoločností na svete. Spoločnosť sa označuje za lídra na trhu s malou priemyselnou robotikou s viac ako 143 000 nainštalovanými jednotkami na celom svete (od marca 2022 - okrem 27 000 jednotiek používaných vo vlastných výrobných závodoch).

Sortiment produktov spoločnosti siaha od 4-osových robotov (Scaras) po 5- a 6-osové roboty. Správna kinematika je tak k dispozícii pre širokú škálu aplikácií. Kompaktné priemyselné roboty sa používajú nielen na vyberanie a manipuláciu, ale aj na montáž, lepenie, dávkovanie, skrutkovanie alebo leštenie. Súčasťou produktového portfólia je aj model pre spoluprácu človeka s robotom.

Epson je japonská spoločnosť, ktorá vyrába priemyselné roboty od roku 1980 a patrí medzi priekopníkov v tejto oblasti. Jednou z hlavných oblastí portfólia sú tzv. roboty Scara.

Scara je skratka pre Selective Compliance Assembly Robot Arm. Ide o špeciálny typ priemyselného robota, ktorého konštrukcia sa podobá ľudskej ruke, preto sa nazýva aj "horizontálny závesný robot".

Omron K-K je japonská spoločnosť pôsobiaca v oblasti priemyselnej automatizácie, elektronických komponentov a zdravotníckej techniky. Jej portfólio zahŕňa priemyselné roboty, mobilné roboty, lineárne roboty a kolaboratívne roboty. Verejnosť na nedávnom veľtrhu Hannover Messe, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, sa mohla presvedčiť, ako vážne berie spoločnosť Omron aspekt spolupráce vo svojom podnikaní a ako ďaleko sa jej produkty dostali.

Stäubli je medzinárodná švajčiarska technologická skupina, ktorá vyrába textilné stroje, vysokorýchlostné spojkové systémy a priemyselné roboty. Tie sa pohybujú od priemyselných robotov Scara, 6-ramenných robotov a cobotov až po mobilné robotické systémy. Uplatnenie nájde v automobilovom, kovospracujúcom, porcelánovom a potravinárskom priemysle.

Universal Robots (UR) je dánsky výrobca robotov. Vo fiškálnom roku 2021 spoločnosť UR vykázala rekordné tržby vo výške 311 miliónov USD, čo predstavuje nárast o 41 % oproti predchádzajúcemu roku.

Spoločnosť UR vyrába hlavne ľahké roboty: jej prvý produktový rad Cobot pozostáva z troch cobotov - UR3, UR5 a UR10 s nosnosťou 3 kg, 5 kg a 10 kg. Všetky tri roboty majú šesť ramien a vážia 11 kg, 18 kg a 28 kg - inými slovami, ide o skutočne ľahké zariadenia.

Prvý cobot spoločnosti bol vyvinutý v miestnosti na univerzite v dánskom Odense. Spočiatku technológia spolupráce robotov vyvolávala úsmev u zavedených výrobcov robotov. Rýchlo sa však ukázalo, že coboty UR môžu poskytnúť úplne nové aplikácie a zvýšiť úroveň automatizácie aj v malých spoločnostiach. Spoločnosť Universal Robots je dnes lídrom na trhu s kobotmi.

Facebook TwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinPinterest Pin It