Servisný robot je robot, ktorý vykonáva užitočné úlohy pre ľudí alebo zariadenia, s výnimkou použitia priemyselnej automatizácie. Servisné roboty sa delia do dvoch kategórií podľa ich použitia:

- Servisné roboty na domáce použitie sa používajú na nekomerčné úlohy a zvyčajne ich obsluhujú laici. Príkladom tejto kategórie sú robotickí komorníci, robotické vysávače a roboty na kosenie trávnikov a automatické invalidné vozíky. 

- Na druhej strane, servisné roboty pre komerčné aplikácie vykonávajú komerčné úlohy. Príkladom servisných robotov pre komerčné využitie sú dojacie roboty a robotické chirurgické systémy (chirurgické roboty). Tieto typy servisných robotov spravidla riadia a monitorujú odborne vyškolení ľudia.

Aplikácie

Hoci nie sú široko používané, v súčasnosti sa už používa veľké množstvo servisných robotov. Niektoré z nich sa už dostali do súkromných domov. V tejto časti sa budeme zaoberať tým, aké typy robotov v súčasnosti menia každodenný život. Osobitná pozornosť sa venuje pomocníkom, ktorí sa nachádzajú v domácnosti.

Robotická kosačka na trávu

Pravdepodobne najznámejším príkladom servisných robotov v domácnosti sú roboty, ktoré samy kosia trávnik. Takzvané robotické kosačky sú cenovo dostupné pre súkromné domácnosti a úplne zbavujú ľudí nutnosti kosiť trávnik, ak to ich pozemok umožňuje. Existujú rôzne spôsoby ovládania robotických kosačiek. Mnohé roboty jazdia náhodne po pozemku a kosia trávnik. Niektoré roboty vypočítajú najkratšiu trasu na kosenie a potom ju môžu použiť. Roboty s rezacími čepeľami v skutočnosti nie sú nebezpečné vďaka senzorom naklonenia a zdvihu, ale aj tak sa odporúča určitá opatrnosť.

Robotický vysávač

Roboty, ktoré fungujú ako vysávače, sú už dostupné aj pre jednotlivcov a na každodenné použitie. Podobne ako robotické kosačky sa pohybujú po trase a čistia podlahu. Sú vybavené kefami a sacím otvorom, vďaka čomu môžu čistiť tvrdé povrchy aj koberce.

Robot na čistenie okien

Ďalší typ robota pomáha aj pri upratovaní domu. Roboty na čistenie okien samostatne čistia okenné tabule. Niektoré modely dokážu čistiť vonkajšie aj vnútorné sklo. Existuje už široká škála modelov tohto typu robotov s rôznymi funkciami.

Roboty na starostlivosť

Opatrovateľské roboty pomáhajú a podporujú ľudí so zdravotným postihnutím a starších ľudí v ich každodennom živote. Typické úlohy opatrovateľského robota sú:

Dopravné služby, ako je napríklad vyhľadávanie a zabezpečovanie liekov a potravín doma na vlastnú päsť.

pomoc v núdzových situáciách, napríklad pomoc ľuďom, ktorí spadli.

Zdvíhanie a prenášanie pacientov, napr. pomoc zdravotne postihnutým osobám pri nastupovaní do invalidných vozíkov.

Ošetrovateľské úkony, napríklad umývanie pacientov alebo pomoc pri jedle.

upratovanie, napríklad vysávanie podlahy.

Ošetrovateľské roboty už existujú v druhej alebo tretej generácii, ale zatiaľ sú väčšinou vo fáze vývoja. Obzvlášť veľké úsilie sa v tomto smere vynakladá v Japonsku. Napriek tomu je ešte stále zriedkavé vidieť automatizovanú strojovú starostlivosť s asistenciou človeka. 

Jedným z príkladov vyvíjaného ošetrovateľského robota je Care-O-bot z Nemecka.

Care-O-bot je mobilný robotický asistent, ktorého vyvíja Fraunhoferov inštitút pre priemyselné inžinierstvo a automatizáciu. Už implementovala rôzne aplikačné scenáre, napríklad služby vyzdvihnutia a odovzdania. Používateľ pritom vyberie požadovaný objekt pomocou dotykovej obrazovky. Robot sa potom samostatne presunie k predmetu, uchopí ho uchopovacím ramenom a prinesie ho používateľovi na podnose. Robot pomáha aj v núdzových situáciách, napríklad ak používateľ spadne, Care-O-bot sa k nemu priblíži a prostredníctvom svojej vnútornej dotykovej obrazovky nadviaže video spojenie s centrom tiesňového volania. Toto centrum potom môže prostredníctvom robota kontaktovať spadnutú osobu a podniknúť príslušné kroky. Okrem toho dotykový displej umožňuje komunikáciu s používateľom, keď je mimo domova, alebo kontrolu toho, čo sa deje u používateľa doma.

Ako vidíte, servisné roboty, ktoré v súčasnosti využívajú jednotlivci, sú často zodpovedné za hygienu a údržbu v domácnosti. Existujú však aj iné druhy servisných robotov, ktoré menia náš každodenný život.

 

 

Facebook TwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinPinterest Pin It