O robotickej chirurgii, digitálnej chirurgii a telechirurgii sa veľa diskutuje, vrátane mnohých pozitív. Najmä vďaka novým formám rozšírenej reality môžu platformy pre roboticky asistovanú chirurgiu vidieť (počítačové videnie), učiť sa (strojové učenie) a asistovať (klinická inteligencia) pri operáciách, vďaka čomu je po prvýkrát k dispozícii skutočný digitálny chirurgický asistent. Aby však roboticky asistovaná chirurgia, digitalizovaná chirurgia a telechirurgia mohli naplno využiť svoj potenciál, musí byť všade k dispozícii infraštruktúra 5G. Ak sa má roboticky asistovaná chirurgia ďalej rozvíjať, musí sa tiež široko rozšíriť. 

1. Chirurgické roboty na trhu.

MarketsandMarkets predpokladá, že globálny trh s robotickou chirurgiou bude mať do roku 2026 hodnotu 14,4 miliardy USD, čo je nárast z 6,4 miliardy USD v roku 2021. Ostatné spoločnosti zaoberajúce sa prieskumom trhu predpovedajú podobnú mieru rastu. Rast globálneho trhu s roboticky asistovanou chirurgiou nebude zaostávať za prognózami odvetvia.

Pokrok v technológii chirurgickej robotiky a zvyšujúce sa financovanie výskumu v oblasti vývoja medicínskych robotov budú tento trh podporovať. Motorom tohto odvetvia sú aj zdokumentované výhody robotickej chirurgie, medzi ktoré patrí zníženie chybovosti pri operáciách a používanie otvorených platforiem, čo zabezpečuje, že nemocnice využijú existujúce investície do technológií.

2. Vytvorenie nových chirurgických platforiem.

Ďalšie chirurgické platformy a technológie sa budú naďalej vyvíjať. 

Odôvodnenie - V posledných rokoch kliniky na celom svete pociťujú vplyv škrtov vo svojich rozpočtoch, najmä v dôsledku zníženia vládnych rozpočtov. V dôsledku škrtov sa znížil počet zamestnancov, oneskorila sa rekonštrukcia zariadení a pozastavil sa nákup zdravotníckeho vybavenia, napríklad špičkových robotických systémov.

Vývoj a zavádzanie nových zdravotníckych technológií je často reakciou na znižovanie nemocničných rozpočtov. Používanie a masové rozšírenie inovatívnych technológií v medicíne priamo súvisí s dostupnosťou lacných asistenčných technológií a nových obchodných modelov. Keďže sa naďalej zavádzajú nové nízkonákladové a výkonné technológie, ktoré umožňujú také možnosti, ako je strojové videnie a nové schémy riadenia, budú nasledovať nové riešenia pre roboticky asistovanú chirurgiu.

3 Používanie chirurgických robotov v ASC.

Očakáva sa, že trend zavádzania technológie roboticky asistovanej chirurgie v ambulantných chirurgických centrách (ASC) bude rásť. Ide o samostatné zariadenia, ktoré sa špecializujú na chirurgické, diagnostické a preventívne zákroky, ktoré si nevyžadujú hospitalizáciu. 

Technológia roboticky asistovanej chirurgie môže poskytnúť veľké množstvo nízkonákladových zákrokov, ktoré sa zvyčajne vykonávajú v ambulantných chirurgických centrách (ASC). Vďaka použitiu štandardných nástrojov na opakované použitie a otvorenej architektúre platformy, ktorá umožňuje nemocniciam využiť existujúce investície do technológií, ponúka roboticky asistovaná technológia nízke prevádzkové náklady. Keďže tieto nízke prevádzkové náklady sa rozširujú aj na ASC a poskytujú porovnateľné náklady na zákrok, v ASC sa čoraz častejšie využíva technológia roboticky asistovanej chirurgie.

4. Telechirurgia.

Nastane posun smerom k telechirurgii. Perspektívy v oblasti telechirurgie sú ovplyvnené dvoma ukazovateľmi - dostupnosťou 5G a masovým zavádzaním robotickej technológie. S rozšírením 5G a sofistikovanejšou robotickou technológiou sa používanie telechirurgie pri niektorých zákrokoch stáva uskutočniteľnejším.

Umelá inteligencia tiež poskytuje strojom schopnosť pracovať a reagovať ako ľudia (a potenciálne ich nahradiť). Rozšírená inteligencia má potenciál zlepšiť technologické obvody a umožniť nové úrovne presnosti a precíznosti, čo v konečnom dôsledku povedie k trvalo lepším výsledkom chirurgických zákrokov.

 

Facebook TwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinPinterest Pin It