V súčasnosti sa výskumníci čoraz viac zamýšľajú nad tým, ako môžu ľudia a roboty efektívne spolupracovať vo výrobnom prostredí, a skúmajú aj sociálne a etické rozmery robotiky a systémov umelej inteligencie. Ako sa prelínajú oblasti priemyselnej automatizácie a etiky? Ľudia sa zvyčajne pozerajú na roboty ako na nezávislé formy technológie, ktoré nemusia nevyhnutne zapadnúť do celkovej štruktúry vecí, ale vo svete priemyselnej automatizácie a etiky existuje mnoho rôznych spôsobov, ako sa priemyselná automatizácia a etika navzájom ovplyvňujú.

Výskumom sa napríklad zistilo, že ľudia sa riadia tempom robota, ktorý s nimi pracuje, podobne ako ľudia zvyčajne synchronizujú svoj krok pri chôdzi vedľa seba.  Je to vhodné na interakciu a plní to sociálnu funkciu pre ľudí.

Ak sa teda rýchlosť robota zvýši, hoci len mierne, takže inštinktívne zrýchlite, aby ste s ním udržali krok, môže to pomôcť zvýšiť celkovú rýchlosť výroby v továrni.  Aké však budú dlhodobé účinky na pracovníka z ekonomického, psychologického a iného hľadiska? Aký druh vplyvu stroja na človeka je na pracovisku prijateľný a kedy je škodlivý?

Vzhľadom na to, že cieľom kobotov je skôr zlepšiť ako nahradiť ľudskú prácu, možno povedať, že predstavujú etickú inováciu alebo aspoň etickú tvár inovácie v priemyselnej automatizácii.

Automatizované technológie vrátane kobotov môžu skutočne prispieť k zlepšeniu pracovných podmienok tým, že nahradia určité typy opakujúcich sa úloh a znížia fyzickú záťaž a riziko úrazu, čo má pozitívny zmysel.

Etika inovácií sa však netýka len zámerov vývojárov technológií. Je to aj otázka procesu a implementácie.

Odborníci z ORI si uvedomujú, že vývoj robotických technológií vyvoláva nové otázky a výzvy, a preto sa zaoberajú etickými a právnymi otázkami súvisiacimi s umelou inteligenciou a robotikou vrátane autonómnych vozidiel, smrtiacich zbraní a sociálnych robotov.

Ako rozlišujete medzi robotmi na priemyselnú výrobu a robotmi na spoluprácu?

Spočíva vo fyzických prekážkach. Ak je spolupráca bezpečná a nepotrebuje bariéru medzi človekom a robotom, potom ju možno zaradiť do kategórie cobot.  Ako rozlišujeme medzi robotmi na priemyselnú výrobu a robotmi na kolaboratívnu prácu?

Spočíva vo fyzických prekážkach. Ak je spoločná práca bezpečná a nepotrebuje bariéru medzi človekom a robotom, potom by sa mohla klasifikovať ako kobot.

Koncový používateľ by sa mal vo všeobecnosti správať k cobotovi ako ku kolegovi. Koniec koncov, je to jednoznačne nástroj, ktorého kreativita sa dá efektívne využiť.

Čo je konflikt o zdroje?

Konflikt zdrojov - je to vtedy, keď sa ľudia a roboty venujú tej istej téme v rovnakom čase.

Niekedy sa stáva, že ľudia pracujú rýchlejšie ako roboty alebo naopak, pričom sa nachádzajú v tom istom priestore alebo na tom istom objekte.  Niekedy sa stane, že obaja siahnu po tej istej veci v rovnakom čase a musia sa rozhodnúť, komu dajú prednosť alebo komu siahnu na predmet. V tomto momente dochádza k častému váhaniu a prudkým pohybom, keď sa každý z nich rozhoduje, či sa vzdá alebo uchopí predmet. 

Zistilo sa tiež, že ak nahradíte človeka robotom navrhnutým pre väčšiu vytrvalosť, človek má tendenciu ustúpiť robotovi. A to vyvolalo veľký záujem. Koniec koncov, nie sú coboty väčšinou navrhnuté tak, aby sa vzdali a zastavili v momente akéhokoľvek možného konfliktu s ľuďmi? 

Často sú to. Na zaistenie bezpečnosti ľudí sú mnohé priemyselné roboty navrhnuté tak, aby spustili tzv. reakciu núdzového zastavenia, čo znamená, že robot sa okamžite zastaví, keď mu niekto vstúpi do cesty. 

Výskum ukazuje, že dvojica robot-človek spolupracuje oveľa rýchlejšie, ak robot váhavo hľadá východisko z konfliktu s človekom, ako keď sa robot vždy podriadi človeku.

 

 

Facebook TwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinPinterest Pin It