Roboty v súčasnosti zohrávajú čoraz dôležitejšiu úlohu v odvetviach, ako sú spotrebný tovar a vedy o živej prírode, pretože spoločnosti hľadajú spôsoby, ako zvýšiť rozmanitosť výrobkov, zlepšiť efektívnosť výroby v podmienkach nedostatku zamestnancov a zvýšiť bezpečnosť. Ak však chcete vo svojom podniku odhaliť skutočnú silu robotiky, nezabudnite na jeden dôležitý faktor: schopnosť integrovať roboty do štruktúry podniku.

Jednoducho povedané, dnešné pokročilejšie a inteligentnejšie roboty už nemôžu fungovať ako samostatné systémy. Musia byť zabudované do systémov riadenia zariadení a liniek, s funkciami komunikácie a výmeny údajov s bezpečnostnými senzormi, softvérom na analýzu inteligencie, modelovacími nástrojmi a systémami ERP.

Využívanie pokročilých možností integrácie robotov zlepšuje koordináciu medzi robotmi a systémami riadenia zariadení, umožňuje nové výrobné možnosti a znižuje zbytočné zaťaženie personálu.

Parametre integrácie

 Programátori tradične vyvíjajú samostatné riadiace systémy pre stroje a roboty. To však môže byť zložitý proces a mať vplyv na výrobu, od predĺženia času implementácie, ťažkostí pri zdieľaní zdrojov údajov oboch systémov a potreby zamestnancov naučiť sa dva samostatné systémy.

Nové možnosti integrácie robotov pomáhajú riešiť tieto problémy tým, že sa zbavia robotov na periférii a integrujú ich do komplexnej stratégie riadenia a informácií.

Robot a systém riadenia stroja môžu byť napríklad prepojené prostredníctvom siete EtherNet/IP. V tomto prípade riadiaca jednotka robota ovláda všetky aspekty robota, ale môže synchronizovať operácie s riadiacou jednotkou stroja. Ďalšou možnosťou je zaobísť sa bez riadiaceho systému robota. V tomto prípade, ktorý sa nazýva jednotné riadenie robota, sú všetky aspekty robota riadené priamo riadiacim systémom stroja.

Obe technológie umožňujú zefektívnenie, vysokú účinnosť a manévrovateľnosť operácií:

1. Zrýchlené nasadenie: Vďaka dnešným možnostiam integrácie robotov môžu vývojári ušetriť čas použitím vopred nakonfigurovaných knižníc kódu. A vďaka integrácii ovládania robotov a zariadení do jedného systému môžu odborníci vykonávať programovanie na jednom mieste, a nie v samostatnom prostredí.

Tieto činnosti spoločne skracujú čas vývoja a nastavenia o niekoľko týždňov, čím urýchľujú nasadenie strojov.

2. väčšia flexibilita: V dnešnom závode nestačí len rýchlo uviesť stroje do prevádzky. Musíte ich tiež vedieť rýchlo prekonfigurovať na výrobu rôznych druhov tovaru. 

Lepšia koordinácia medzi robotmi a strojovými systémami pomáha dosiahnuť väčšiu flexibilitu tým, že znižuje potrebu zložitých mechanických úprav a synchronizácie zariadení počas rekonfigurácie. 

3. Zvýšená produktivita: Zlepšená koordinácia medzi robotmi a strojmi môže tiež zvýšiť efektívnosť a produktivitu vašich operácií.

Hovoríme napríklad o vysokorýchlostných aplikáciách, ako je balenie a kartónovanie. V týchto aplikáciách, keď si riadiace systémy strojov a roboty potrebujú navzájom vymieňať údaje, pretože umožňujú rýchle spracovanie a pohyb výrobkov v procese, dochádza medzi nimi k výmene handshake. Proces výmeny handshake môže trvať niekoľko milisekúnd a na tento čas môže spôsobiť oneskorenie stroja alebo robotov.

Milisekundy sa môžu zdať zanedbateľné, ale pri výrobe stoviek výrobkov za minútu sa ich počet zvyšuje a spôsobuje citeľné časové straty.

Dnešné možnosti integrácie robotov znižujú počet handshakov medzi robotom a strojom, čo zvyšuje priepustnosť.

4. Možnosť prístupu k informáciám: Keď používate jeden riadiaci systém na súčasnú reguláciu robotov a strojov, máte k dispozícii jediný zdroj informácií. Tento komplexný pohľad na váš systém zjednodušuje vizualizáciu a podávanie správ, čo umožňuje zamestnancom ľahšie sledovať výrobné operácie a nájsť perspektívy na zlepšenie.

5. Zjednodušená údržba:

Integrácia robotov a riadiacich systémov do jedného systému výrazne zjednodušuje prácu údržbárskych tímov.

Konsolidovaná prevádzka robotov zjednodušuje systém tým, že znižuje potrebu špecializovaného ovládača robotov a súvisiacich komponentov. Kontrola zásob sa môže optimalizovať, pretože stroje aj roboty používajú rovnaký servozosilňovač. Technici musia poznať len jeden systém namiesto dvoch, čo uľahčuje diagnostiku a opravu porúch.

Využitie výkonu modernej integrácie robotov poskytuje rýchlejší a jednoduchší spôsob využitia potenciálu robotov vo výrobe. A výhody, ktoré môžu poskytnúť - vyššia produktivita, lepší prehľad, zjednodušená údržba - sú v súčasnosti žiadané, pretože počet SKU rastie, potreba výroby sa zvyšuje a kvalifikovaných pracovníkov je čoraz ťažšie nájsť.

 

Facebook TwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinPinterest Pin It