Jednou z najsmrteľnejších zbraní v modernej vojne sú nášľapné míny. V ozbrojených silách sú považovaní za ideálneho vojaka: vždy odvážni, nikdy nie unavení a nikdy nechýbajú. Nákladová efektívnosť a jednoduchosť mín je dôležitá na vysvetlenie ich rozšíreného používania v mnohých krajinách, ktoré dnes čelia hrozbe mín. Cieľom civilného alebo humanitárneho odmínovania je nájsť opustené míny a odstrániť ich bez poškodenia životného prostredia.

Podľa Landmine and Cluster Monitor je 62 štátov postihnutých protipechotnými mínami. Odhaduje sa, že v súčasnosti je aktívnych 110 miliónov baní. Nášľapné míny zabijú ročne približne 5 000 ľudí, z toho 46 % detí, a 15 000 až 20 000 ľudí ročne je zranených. Táto akútna hrozba brzdí hospodársky rozvoj v prosperujúcich oblastiach postihnutých krajín. Protipechotné míny sú nastražené na poliach, v lesoch, v blízkosti prameňov, vodných zdrojov a vodných elektrární, čím sa stávajú nepoužiteľnými alebo použiteľnými len so značným rizikom. V Afganistane a Kambodži by sa poľnohospodárska produkcia mohla zdvojnásobiť, ak by sa odstránili nášľapné míny.

Vďaka medzinárodným iniciatívam sa v roku 2017 vyčistilo najmenej 200 km2 kontaminovanej pôdy a zneškodnilo sa viac ako 230 000 protipechotných mín a 11 500 mín proti vozidlám. Za posledných 5 rokov bolo vyčistených približne 976 km2 zamínovanej pôdy, zničených takmer 1,48 milióna mín a odstránených viac ako 82 000 protipechotných a protivozidlových mín.

Žiadna z humanitárnych odmínovacích techník zameraných na odstraňovanie protipechotných mín a nevybuchnutej munície z veľkých zamínovaných oblastí sveta však nebola zdokonalená.

Hoci základné techniky na zisťovanie a odstraňovanie mín zostali rovnaké, technológia odstraňovania mín sa výrazne zlepšila: na svete existuje viac ako 2 000 druhov mín vrátane viac ako 650 druhov protipechotných mín.

Štandardné odmínovacie technológie v súčasnosti spôsobujú, že odstraňovanie množstva nášľapných mín je veľmi pomalý, časovo náročný, nákladný, neefektívny, mimoriadne nebezpečný a stresujúci postup.

Ak bude odmínovanie pokračovať ako doteraz a nebudú sa klásť nové míny, bude trvať 1100 rokov, kým sa konvenčnými metódami odstránia všetky aktívne míny na svete.

Robotické systémy môžu poskytnúť praktické, spoľahlivé, rýchle a nákladovo efektívne riešenie kontaminácie mínami a nevybuchnutou muníciou.

Súťaž v humanitárnom odmínovaní

Súťaž "Detektory mín: na ceste k svetu bez mín" bola vytvorená na podporu výskumu v oblasti robotiky a jej využitia pri humanitárnom odmínovaní.

Cieľom podujatia je zvýšiť povedomie verejnosti o závažnosti kontaminácie pozemnými mínami a nevybuchnutou muníciou (UXO) a podporiť výskum a využitie robotiky pri humanitárnom odmínovaní na celom svete.

Robotická súťaž je podnetnou a povzbudzujúcou platformou pre študentov, vývojárov a širokú verejnosť, ktorá umožňuje prezentovať ich prácu širokému publiku s mediálnym pokrytím.

V tejto súťaži súťažné tímy navrhujú autonómny bezpilotný pozemný/vzdušný objekt na vyhľadávanie zakopaných a povrchových protipechotných mín a nevybuchnutej munície. Poloha a vzhľad zistených objektov sa vizuálne zobrazujú a mapujú na mape mínových polí. Pri plnení úlohy sa robot môže pohybovať po nerovnom teréne simulujúcom absolútne mínové pole.

Ciele súťaže

Súťaž Minefield má dva ciele. Prvým je poskytnúť širokú škálu technických výziev, ktoré motivujú nový výskum a mobilné robotické technológie v humanitárnom odmínovaní. Druhým cieľom je poskytnúť školiaci seminár o rôznych aspektoch súvisiacich s mobilnou robotikou a humanitárnym odmínovaním s odpoveďami na najčastejšie otázky.

Organizujú sa početné webové semináre na témy, ako je riadenie bezpilotných pozemných vozidiel, bezpilotné lietadlá, riadenie a navigácia robotov, operačné systémy robotov (ROS), rozpoznávanie protipechotných mín, rádiová komunikácia a multirobotové systémy, ktoré pomáhajú zúčastneným tímom vyvíjať odmínovacie roboty.

Hlavným cieľom súťaže Minesweepers je prinášať nové strategické výzvy, stimulovať technologické inovácie a rozvoj zručností a slúžiť ako vzdelávacie a výskumné fórum na hľadanie spoľahlivých, bezpečných, citlivých a nákladovo efektívnych riešení na odstraňovanie mín v mnohých najviac postihnutých krajinách sveta.

Súťaž tiež vyzýva všetkých účastníkov, aby vytvorili projekty na vývoj technológií na prieskum a mapovanie mínových polí a na vytvorenie nových spoločností a priemyselných odvetví.

 

Facebook TwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinPinterest Pin It