Minulý rok bol bohatý na novinky a udalosti. Tento rok sme snívali o nových robotoch. 2021 sme dosiahli nové výšiny a nové objavy. Zatiaľ čo Ubuntu a naše open source nástroje pre robotiku dodávajú energiu miliónom vývojárov robotiky, prinášame prehľad udalostí uplynulého roka. Pozrite sa na úspechy a neúspechy v roku 2021. O uvedeniach produktov na trh, ktoré sa dostali na titulky novín.  A o práci výskumnej a vývojovej komunity, ktorá nás zaujala. 

Súťaž pomohla rozvoju robotiky

V minulom roku sa uskutočnili hneď dve významné podujatia zamerané na podporu robotiky v dvoch prioritných oblastiach: v podzemí a vo vysokorýchlostnej navigácii. 

V októbri sa skončila súťaž DARPA Subterranean Challenge, ktorá hľadala nové prístupy k rýchlemu mapovaniu, navigácii a vyhľadávaniu v podzemnom teréne pod časovým tlakom počas bojových operácií alebo operácií na odstraňovanie následkov katastrof. Agentúra DARPA vyhlásila výzvu Subterranean (SubT) 2018 na podporu robotiky s otvoreným zdrojovým kódom.

Túto trojročnú podzemnú súťaž vyhral tím CERBERUS! 

Koncom októbra sa konalo finále súťaže Indy Autonomous Challenge. Počas súťaže Indy súťažilo deväť tímov o to, kto bude najrýchlejší. Celkovo pretekalo 21 univerzít z 9 krajín, ktoré navrhli pretekárske vozidlá Dallara AV-21, aby zvíťazili a získali 1,5 milióna dolárov vo forme výhier. V celoročnej súťaži inovácií autonómnych vozidiel súťažilo viac ako 25 tímov, z ktorých sa do finále dostalo deväť.

Výsledkom napínavých pretekov bolo víťazstvo tímu TUM. 

Ubuntu bolo zastúpené na týchto dvoch turnajoch a podporovalo tímy a víťazov oboch výziev! 

Robotické produkty sa dostávajú na titulky novín

Robotika je dnes stále rastúcim odvetvím. Trh s robotikou si zaslúži pozornosť vzhľadom na jej široké využitie v oblastiach, ako je medicína, poľnohospodárstvo, sociálne zabezpečenie atď. V tomto článku sa zameriame na tri najzaujímavejšie produkty, ktoré sa stali súčasťou mesačných správ z oblasti robotiky.

 Začnime s Astrou. Domáci robotický asistent vytvorený spoločnosťou Amazon Corporation vyvolal v robotickej komunite rozruch. V súvislosti s vývojom hry Astro sa objavilo veľa špekulácií; nešťastní vývojári sa ponáhľali, aby stihli termín s technológiou, ktorá sa ukázala ako nepripravená. Niektorí vyjadrili nespokojnosť s nespoľahlivosťou zariadenia. Ochrana súkromia je stále aktuálnym problémom. Natíska sa otázka: kto dáva robotovi pivo do podšálky? Avšak, či sa nám to páči alebo nie, spoločnosť Amazon už prispela k rozvoju domácej robotiky vo všeobecnosti: vzdeláva spotrebiteľov. 

Rozruch vyvolal aj CyberDog od spoločnosti Xiaomi, ktorý je lacným štvornohým robotom s otvoreným zdrojovým kódom. Čínsky technologický líder minulý rok predstavil CyberDog, ktorý podľa spoločnosti pomôže zlepšiť prostredie pre stavbu robotov a pomôže ďalej rozvíjať robotický priemysel. Pre porovnanie so slávnym Spotom je počiatočná cena CyberDogu 1 540 USD. Táto prijateľná cena pomôže mnohým výskumným a vývojovým inštitúciám a začínajúcim podnikom pri vytváraní a urýchľovaní vývoja robotických aplikácií pre štvornohé roboty. Je to tiež zariadenie s otvoreným zdrojovým kódom využívajúce ROS a Ubuntu.

Nakoniec by som rád spomenul UBTECH Walker X. Vývoj humanoidného robota nie je jednoduchá úloha.  Tento nový robot od spoločnosti UBTECH síce ešte nie je robotom komorníkom, ale určite je skvelou vyhliadkou od globálnej spoločnosti, ktorá sa špecializuje na umelú inteligenciu a humanoidné roboty. Nezabúdajte, že podstúpenie takéhoto komerčného rizika zároveň urýchlilo rozvoj tejto oblasti.

Facebook TwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinPinterest Pin It