Pracovníci čínskej Univerzity troch hôr vyvinuli priemyselného robota, ktorý dokáže odhadnúť ľudské myšlienky s takmer 100 % presnosťou. V blízkej budúcnosti takéto "koboty" ovládnu továrne a nahradia neskúsených pracovníkov.

Roboty môžu znížiť výrobné náklady na polovicu

Vývojári z Inštitútu inovatívnej inteligentnej výrobnej technológie testovali robota v továrni v Číne.

S pomocou tímu 8 dobrovoľníkov, vrátane pracovníkov montážnej linky, robot absolvoval stovky hodín tréningu.

Novinka sa nazýva "cobot", čo znamená "kolaboratívny robot". Očakáva sa, že takýto robot bude schopný vykonávať prácu na montážnej linke spolu s ľuďmi.

"Cobot simuluje človeka prostredníctvom niekoľkých mechanizmov: po prvé, okamžite monitoruje mozgové vlny pracovníka a po druhé, registruje elektrické signály ľudských svalov.

Roboty so schopnosťou presne rozpoznať ľudské zámery a vteliť ich do seba môžu výrazne znížiť náklady na montážne práce. Roboty nemusia nič hovoriť: vypočítajú ľudskú myseľ, vyberú vhodný nástroj a vykonajú požadovanú činnosť.

Stroje dokážu myslieť a dokonca vidieť ako ľudia

Ľudia a roboty už desaťročia spolupracujú vo výrobných zariadeniach. Najčastejšie sú však od seba oddelené vysokými stenami, aby sa zabránilo zraneniam.

V poslednom čase niektoré vyspelé výrobné závody (napríklad nemecké automobilky) zaviedli spoločné pracovné prostredie bez bariér, kde sú roboty v blízkosti ľudí, ale začnú pracovať až vtedy, keď operátor stlačí tlačidlo. Stroje sú vybavené bezpečnostnými senzormi, ktoré zastavia ich prevádzku hneď, ako sa dostanú do fyzického kontaktu s človekom.

Vedci v mnohých krajinách už desaťročia pracujú na vytvorení novej generácie robotov. Okrem toho sa zdokonaľujú senzory, ktoré zaznamenávajú mozgové vlny: encefalografy sú všité do čiapok a uniforiem. Je pravda, že spoľahlivosť detektora sa znižuje v dôsledku potenia pracovníka alebo nekontrolovaných pohybov.

Vedcom v Číne sa to však podarilo: robot teraz dokáže snímať rôzne parametre súčasne. Nejde len o mozgové vlny, ale aj o pohyby svalov (vrátane pohybov tváre) a mikroskopické pohyby očných buliev. Na tento účel je na kombinéze pripevnená kamera s umelou inteligenciou, ktorá každý pohyb okamžite premení na impulz - príkaz pre robota.

Roboty sú odolné voči depresii a únave

Čína oficiálne oznámila stratégiu "inteligentnej výroby": do roku 2025 sa má Čína stať svetovým centrom inovácií v oblasti robotiky. 

Do roku 2025 budú roboty zamestnané v 70 % čínskych výrobných závodov. A Kráľovstvo stredu je na dobrej ceste k dosiahnutiu tohto cieľa. Od roku 2016 sa počet výrobných robotov v ČĽR zvýšil o 15 % ročne, pričom na 10 000 pracovníkov sa dnes používa 246 robotov, čo je dvojnásobok celosvetového priemeru.

Bohužiaľ, väčšina čínskych robotov sa vyrába pomocou technológií vyvinutých na Západe. Čínska vláda má ešte jeden cieľ: nielen plne lokalizovať výrobu, ale tiež byť schopná vyvážať roboty do zahraničia.

Samozrejme, že roboty by nakoniec mohli nahradiť živú pracovnú silu v najnebezpečnejších a najťažších odvetviach. Na rozdiel od ľudí nie sú roboty unavené, nemajú depresie a nevynechávajú prácu. Roboty dnes slúžia ako opatrovatelia, upratovači a elektrikári. Pre mnohé čínske továrne je budúcnosť už tu. A nielen v továrňach - roboty sa čoraz častejšie objavujú v elektrárňach, na železničných staniciach a dokonca aj v poľnohospodárstve.

Čína je jedným zo svetových lídrov v používaní takzvaných servisných robotov. Roboty sa napríklad využívajú pri poľnohospodárskych prácach: pri pletí záhrad, zbere úrody, kŕmení hospodárskych zvierat a hydiny a čistení kanálov od bahna.

 

Facebook TwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinPinterest Pin It