Veľkou výhodou mobilných robotov je ich schopnosť počítačového videnia. Kombinácia senzorov, ktoré mobilné roboty používajú na detekciu svojho okolia, sleduje prostredie v reálnom čase s vysokou presnosťou. To je dôležité najmä vo výrobných prostrediach, kde sa situácia neustále mení. Integrované inteligentné systémy používané v AMR ponúkajú ďalšiu výhodu. Vďaka autonómii mobilných robotov môžu skúmať svoje okolie pomocou stiahnutých nákresov alebo pohybom a mapovaním.

To umožňuje rýchle prispôsobenie sa novým prostrediam a ďalšie zvýšenie produktivity v priemysle.

Okrem toho sú roboty flexibilné a rýchlo implementovateľné, pretože sa dokážu rýchlo presadiť a prispôsobiť, dajú sa rozdeliť na viac modulárnych systémov a vykonávaním rýchlo sa opakujúcich úloh dokážu eliminovať možnosť ľudskej chyby, čím sa zvyšuje bezpečnosť na stavenisku alebo na území.

Medzi nevýhody mobilných robotov patria:

- obmedzenia veľkosti prepravovaného nákladu;

- potreba veľkého počtu SKU na prevádzku na najvyššej úrovni;

- Potreba neustálej bezdrôtovej komunikácie medzi robotom a operátorom.

Bezpečnosť a mobilné roboty

Keďže vozidlá AMR sú vybavené kamerami a snímačmi, dokážu porozumieť svojmu okoliu na vyššej úrovni, čím sa eliminuje riziko ľudskej nedbanlivosti a možnosť nehôd a iných bezpečnostných rizík, ktoré môžu byť dôsledkom ľudskej chyby.

Keďže sa však robotický priemysel aktívne rozvíja, je potrebné vytvoriť normy a bezpečnostné usmernenia špeciálne pre AMR. Musia pokrývať všetky oblasti mobilnej robotiky a monitorovať ich implementáciu s cieľom zabezpečiť bezpečnosť ľudí, najmä vzhľadom na pokrok a nový vývoj v oblasti mobilných robotických systémov.

Odborníci na technickú bezpečnosť v súčasnosti pracujú na usmerneniach pre predpisy a normy pre priemyselné mobilné roboty s názvom R15.08. Tieto predpisy budú vydané v troch častiach:

1. Bezpečnostné normy pre výrobcov priemyselných mobilných robotov.

2. Rôzne požiadavky na spoločnosti, ktoré chcú navrhnúť, nainštalovať a integrovať bezpečný mobilný robotický systém.

3. bezpečnostné požiadavky na koncových používateľov priemyselných mobilných robotov.

História a budúcnosť mobilných robotov

Prvý AMR na svete bol vyvinutý v roku 1948 v Spojenom kráľovstve. V roku 1961 bol v závode General Motors v New Jersey predstavený prvý priemyselný robot. Od tohto momentu prebiehal nepretržitý vývoj a testovanie s cieľom zlepšiť účinnosť a sofistikovanosť mobilných robotov.

V roku 1968 bolo vynájdené rameno Tentacle Arm a v roku 1969 bolo predstavené Stanford Arm, prvé počítačom riadené, elektricky poháňané robotické rameno. 

V roku 1970 bol vytvorený prvý mobilný robot s umelou inteligenciou.

V roku 1974 bola vynájdená strieborná ruka. Bol to robot, ktorý dokázal zostaviť malé súčiastky pomocou informácií z dotykových a tlakových senzorov.

V roku 1979 bol vynájdený robot, ktorý dokázal prejsť miestnosť bez ľudskej pomoci pomocou televíznej kamery, ktorá snímala obraz a posielala ho do počítača. Počítač potom odhadol vzdialenosť medzi robotom a objektmi a povedal mu, ktorým smerom má ísť.

Od roku 2000 prebieha výskum využívania neurónových sietí na riadenie umelej inteligencie v mobilných robotoch.

Pri pohľade do budúcnosti sa výrobné spoločnosti snažia nájsť nové aplikácie pre mobilné roboty mimo priemyselnej výroby. Tieto technológie sú v súčasnosti kombináciou hardvéru, softvéru a pokročilých techník strojového učenia. Podľa odborníkov sú tieto technológie orientované na úlohy a rýchlo sa vyvíjajú. Vývojári stále pracujú na algoritme pre súčasné určovanie polohy a mapovanie.

Mobilné roboty by mohli mať rozhodujúci vplyv na rozvoj trhov s nedostatkom pracovnej sily. Mobilné roboty by mohli vykonávať všetky špinavé, nudné a nebezpečné práce v poľnohospodárstve a stavebníctve.

Existuje aj možnosť využitia mobilných robotov v domácnostiach, čo si však vyžaduje zvýšenie spoľahlivosti veľkých systémov AMR a prekonanie bariéry medzi robotmi a ľuďmi.

 

Facebook TwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinPinterest Pin It