Čo sa stane s globálnym trhom práce v nasledujúcich piatich rokoch?

Odborníci zo Svetového ekonomického fóra zostavili zoznam hlavných trendov, ktoré budú v nasledujúcich piatich rokoch formovať globálny trh práce. K niektorým z týchto zmien dôjde v dôsledku pandémie, ale najmä technologický pokrok už spustil väčšinu trendov. 

1. Automatizácia

Automatizácia výroby prebieha oveľa rýchlejšie, ako sa očakávalo. A tento proces sa v súvislosti s pandémiou len urýchlil. V dôsledku toho príde o prácu 85 miliónov pracovníkov. Očakáva sa, že v roku 2026 bude práca rozdelená približne rovnako medzi ľudí a stroje. 

2.   "Robotická revolúcia" 

Odborníci predpokladajú, že v dôsledku "robotickej revolúcie" vznikne na globálnom trhu práce súčasne 97 miliónov nových pracovných miest. Väčšina z nich, respektíve väčšina z nich bude spojená s umelou inteligenciou. Mnoho nových pozícií bude aj v administratíve a vo sfére sociálnych médií. Medzi ďalšie oblasti, v ktorých môžu záujemcovia o prácu očakávať uplatnenie, patrí zelené hospodárstvo, služby, marketing, predaj a inžinierstvo. 

3. Analytické myslenie, kreativita a flexibilita 

Toto sú tri vlastnosti, ktoré budú v nasledujúcich piatich rokoch prostredníctvom zamestnávateľov veľmi žiadané. Okrem toho podľa odborníkov uchádzačom o zamestnanie neuškodia ani také mäkké zručnosti, ako je zvládanie stresu, tolerancia a učenlivosť. 

4.   Rekvalifikácia

Takmer polovica všetkých pracovníkov na svete bude musieť absolvovať rôzne kurzy ďalšieho vzdelávania a rekvalifikačné programy. Najkonkurencieschopnejšie spoločnosti zamerajú svoje úsilie práve na ďalšie vzdelávanie zamestnancov. 

5.   Vzdialenosť

Približne 84 % zamestnávateľov prevedie do piatich rokov časť svojich zamestnancov na prácu na diaľku. Máme na mysli približne 44 percent pracovnej sily. Napriek tomu sa niektorí riaditelia domnievajú, že by to mohlo mať negatívny vplyv na efektivitu a bude trvať určitý čas, kým sa úradníci prispôsobia novému prostrediu.

 

Facebook TwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinPinterest Pin It