Ako zistiť, či je na pódiu vajíčko, či je vo vnútri vták alebo či sliepka? Ako viete, čo chce kura? Ako vytvoriť sliepkového robota? Na všetky tieto otázky odpovedá vo svojom projekte Gallus Gallus Roboticus juhoafrický umelec a robotika Miranda Moss a americký programátor Daniel Brownell. V rámci svojho vystúpenia na festivale vedy a techniky hovorili o tom, ako sa dá umelá inteligencia využiť na chov kurčiat a aký má vzťah k problémom ľudstva.

 Robot, ktorý vidí, čo je vo vnútri vajíčka

Daniel: Môj starý otec bol chovateľ kurčiat. Kurčatá šikovne rozdelil podľa pohlavia. Zvláštne je, že táto problematika sa dlho neštudovala a spôsobovala veľké množstvo problémov. Jeden z nich, priamo súvisiaci s určením pohlavia, sa nám za posledných troch rokov podarilo vyriešiť s pomocou projektu Gallus Gallus Roboticus.

Miranda: Snažíme sa postaviť robota so systémami, ktoré by im pomohli postarať sa o kurčatá. Cieľom projektu je, aby pochopil, či je pred ním „ženská“ alebo „mužská“, kým je sliepka ešte vo vajíčku. Z komerčného hľadiska je to veľmi dôležité. Pri práci na projekte som určite bral do úvahy moje umelecké zázemie.

Čo sa stane, keď špecializovaná skupina získa prémiový prístup k technológiám, sa podrobne skúma. Interakcia medzi robotmi a ľuďmi vyvoláva veľa otázok. Napríklad vojenská sféra alebo čo sa stane, keď skupinám, niekedy dokonca absurdným ako sliepky, umožňujeme interakciu s robotmi.

Vynára sa otázka, ako naprogramovať a vytvoriť robota, ak by ľudská činnosť pre neho mohla vyzerať ako hrozba. Ako to vlastne tvoríte a rozvíjate? Jedna z myšlienok, ktorá vývojárom napadne, je obliecť si kostýmy kurčiat, aby nezasahovali do robota.

Ako kombinovať vedu a umenie. Dva názory na túto vec

Kombinácia umenia a vedy je druh holistickej myšlienky. Aj keď sa mi zdajú dosť hlúpe, je medzi nimi príliš veľa rozdielov. Zaujíma nás projekt, ale je to dosť šialené. Samotná definícia týchto disciplín sa zdá byť nereálna a zvláštna. Aj keď už poznáme existujúce pracovné schémy a to, čo je umenie a veda, samozrejme, alebo STEM všeobecne.

Vyrastal som v Južnej Afrike, takže som mal možnosť pozorovať umenie. Takto som vlastne vyrastal, stal som sa umelcom a ako tvorím umenie. Mám tiež bakalársky titul z umenia. Ale nemal som prístup k prírodovednému vzdelávaniu. Keď som mal asi 20 rokov, myslel som si, že by bolo fajn robiť vedu a začať svoj výskum. Dlho som bol bez akýchkoľvek znalostí a technických zručností. Odkiaľ som prišiel - štúdium umenia zahŕňalo iba štúdium filozofie a ďalších oblastí s tým súvisiacich. Spravidla ide o oblasti, v ktorých ľudia rozvíjajú svoje mäkké zručnosti. Zároveň tradične existuje určité rozdelenie medzi mäkkými zručnosťami a technologickými zručnosťami.

Daniel: Environmentálne, politické problémy a akákoľvek technológia musia mať životný cyklus a následky. Študujem informatiku. Rozvoj robím tri dni v týždni. Pracujem aj v Rakovinovom centre. Čo sa týka môjho podnikania, zameriava sa viac na životné prostredie.

Počítačová veda slúži skvelému účelu. Toto je veda o riešení problémov. Počítače na mňa vždy robili dojem, pretože som si myslel, že počítačový jazyk je univerzálny, a zdalo sa, že väčšina programov v počítači nie je prepojená s vonkajším svetom.

Miranda: Ale technológia je čoraz viac spojená so životom ľudí vonku. A keďže výpočtový jazyk je univerzálny, rozhodol som sa, že musím urobiť niečo dobré pre svet. Aj keď sa zdá, akoby všetky dobré veci už boli urobené, nie každý dospeje do štádia, keď dokáže pomocou svojich schopností vyrobiť niečo dobré. Myslím, že som sa dostal do tejto fázy. Pred niekoľkými rokmi som sa rozhodol prelomiť vedecký kánon. Všetci okolo mňa tvrdili, že dievčatá nerobia roboty kvôli dievčatám. Zaujímalo ma, prečo existuje taký názor? Som dievča a chcem vytvárať robotiku. A tiež som chcel pochopiť, do akej miery môžu naše telá pôsobiť ako prediktory myšlienok, ktoré chceme premietnuť. 

S Danielom sme už dlho a veľa rozmýšľali rovnakým smerom. Týkalo sa to problémov robotov a umelej inteligencie. Vo väčšine problémov, s ktorými pracujeme, súhlasíme a vidíme, že nikto nie je pripravený zaoberať sa mnohými problémami, ktoré súvisia s modernou robotikou, a etickými problémami. Preto pracujeme na umeleckom projekte. Môžeme preskúmať konkrétne nápady a konkrétne nápady.

Daniel: Výtvarná prax vám umožňuje dostať sa z rétoriky priemyslu. Pretože priemysel chce riešiť konkrétne problémy, zatiaľ čo umenie sa menej zameriava na riešenie konkrétnych problémov, je to umenie, ktoré umožňuje niečo vymyslieť alebo sa len tak zabaviť.

Prvý krok k vývoju robotických kurčiat

Miranda: Vytvorenie robota je iba prvým krokom pre náš projekt. A existuje už veľa otázok ohľadne ďalších krokov. Napríklad, čo sa stane o niekoľko generácií? Ak už máme robotické kurčatá, ako s nimi budú kurčatá interagovať?

Daniel: Ak dokážeme vyrobiť robota, ktorý sa naučí komunikovať s kuracím mäsom, bude to úžasné. Myslím si, že chcem iba to, aby sa objavil robot, ktorý koná zmysluplne a robí aspoň niečo. A ako sa bude projekt vyvíjať, možno budeme schopní urobiť niečo komplikovanejšie a pridať robotovi príležitosti na interakciu s prostredím.

Miranda: Pre nás je otázkou iba asimilácia: ako zapadnúť robotov do životného prostredia. Ale je tu zvláštna a zábavná časť, na ktorej sa teším na budúci rok, a to práca s kurčatami. Otázky sú, prečo sme sa rozhodli, že vieme, čo kurčatá chcú? A ako môžeme naprogramovať robota, ktorý rozumie sliepkam? Ako môžeme vnucovať nášmu robotovi myšlienku smutného a veselého kurčaťa, aby ho potom mohol spoznať? Na základe čoho sa prijme toto rozhodnutie? Chcem pochopiť, či dokážeme vytvoriť systém, ktorý nám pomôže pochopiť, ako nás dostať ako ľudský druh z rovnakého systému. Môžeme trénovať umelú inteligenciu, aby hovorila ako kura, aby inteligencia rozpoznala, že kura plánuje naklásť vajíčko v okamihu, keď plánuje naklásť vajíčko? A nakoniec,

Daniel: Viac ma zaujímajú základné problémy s počítačovým videním. Aké sú kľúče, ktoré bude intelekt schopný identifikovať v interakcii? Ale zaujíma ma aj hlbšia stránka tejto problematiky. Dáta, ktoré dostaneme, sa dajú napokon použiť na ich transformáciu, vytvorenie novej simulácie a trénovanie algoritmu v cloude, to znamená, že dáta, ktoré robot dostane z interakcie v reálnom svete, sa môžu vo všeobecnosti stať vesmír snov tohto robota, v ktorom bude znova a znova interagovať a testovať ďalšie riešenia.

Miranda: V spolupráci s inžiniermi, technológmi a programátormi dokážem viac-menej hovoriť technologickým jazykom, ale snažím sa zabezpečiť otvorenú myseľ a ochotu zdieľať to, čo dáva intuícia. Je ťažké dosiahnuť to, ale dokážeme to pomocou našich interakcií. A v tomto nám pomohli vtipy. Spoločne sledujeme hlúpe videá z YouTube. Tieto okamihy sú veľmi dôležité, pretože keď sledujeme zvláštne videá, máme brainstorming. Keď brainstormujeme, generujeme zvláštne myšlienky a toto je ten nápad.

Facebook TwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinPinterest Pin It